- Podpora imunity pre pokojnú jeseň
- Staňte sa členom jedinečného klanu! Na Slovensko prichádza Clan Campbell.
- Zima prichádza, vaše vlasy ale nemusia trpieť!
- Aká bude farba roka 2025? Oceníte ju v jedálňach, obývačkách aj spálňach
- Nová séria spotrebičov Electrolux, ktorá sa postará o vašu bielizeň – starajte sa o to, na čom vám záleží
Majstrovstvá mladých somelierov Slovenska.
Po úspešnej minuloročnej suťaži Vitis Trophée Junior sa uskutočnil už druhý ročník talentovaných mladých somelierov Slovenska. Somelierska súťaž určená pre študentov sa konala v priestoroch Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Najvyššie ocenenie získal Adam Fabián z Nových Zámkov. Organizátorom podujatia bola spoločnosť Hubert J.E. a záštitu nad podujatím prevzala Asociácia somelierov Slovenskej republiky.
Cieľom súťaže pre študentov stredných škôl, somelierov a pracovníkov v oblasti gastronómie do 21 rokov, bolo podporiť talenty, ktoré prišli predviesť svoje somelierske umenie. Víťazom Vitis Trophée Junior sa stal Adam Fabián z Nových Zámkov, ktorý sa na minulý rok umiestnil na druhej priečke. Na druhom mieste skončila minuloročná víťazka Karin Kovácsová z Nových Zámkov a na treťom mieste Natanael Ševčík z Trenčína.
Súťaž pozostávala z písomnej teoretickej a praktickej časti. V teste si účastníci preverili svoje znalosti v oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku. V praktickej časti súťažiaci určovali dve aromatické vzorky vôní, opisovali senzorické vlastnosti jednej vzorky vína a mali správne zoradiť vzorky podľa intenzity chuti. Praktickú časť uzavrela ukážka servisu vína. Traja najlepší, ktorí dosiahli v celkovom súčte disciplín najvyšší počet bodov, postúpili do finále.
Vo finále si mladí somelieri zmerali sily v štyroch disciplínach – v prvej disciplíne odporúčali vhodný nápoj k vybranému menu. Druhou v poradí bola oprava chýb vo vínnom lístku. Tretia disciplína pozostávala z popisu senzorických vlastností vína. Poslednou, štvrtou disciplínou, bola skúška zručností v servise šumivého vína.