- Aj tlmiče majú vplyv na bezpečnosť jazdy autom
- Najčastejšie používané druhy spojovacieho materiálu
- Ročné vyúčtovanie nájomného nie je vždy príjemnou záležitosťou
- Používanie Venušiných guličiek má nielen sexuálne, ale aj zdravotné benefity
- Nechali ste si na auto aplikovať keramickú ochranu? Ako sa oň teraz starať?
Netradičný recept.
Leto praje experimentom a netradičným zážitkom. A týka sa to aj kuchyne. Kedy, ak nie práve v lete by ste mali vyskúšať uvariť aj niečo iné, čo bežne na tanieri nemávate? Čo tak niečo z indickej kuchyne…
Indická kuchyňa je veľmi rôznorodá, pretože na jej území žije množstvo etník a náboženských skupín, z ktorých každá má svoju „vlastnú“ kuchyňu aj tradičné recepty. Niečo ich však predsa len spája. A to je používanie korenín (v hojnom množstve) a prevaha vegetariánskych pokrmov. Hlavnými surovinami sú ryža, strukoviny, obilniny, zelenina a mliečne výrobky – najmä jogyrty a maslo ghí.
Netradičné pre nás je v indickej kuchyni aj stolovanie. Indovia nepoužívajú príbor, ale jedia pravou rukou (pokrm si naberajú napríklad plackou). Často používajú namiesto tanierov napríklad banánové listy. Servíruje sa viac jedál naraz a každý si z nich naberá pre seba podľa svojej chuti.
Poďte si s nami uvariť recept z indickej kuchyne a pripravte pre svojich blízkych indický obed alebo večeru. Pustiť si k tomu môžete indickú hudbu, zapáliť vonné tyčinky a dovolené je jesť rukami:-)
Bravčová panenka – masala – 4 porcie:
2 lyžice garam masala (špeciálne indické korenie)
1,5 lyžičky soli
600 g bravčovej panenky nakrájanej na 2 cm kocky
2 dcl bieleho jogurtu
4+2 lyžice oleja
1 veľká cibuľa nakrájaná najemno
4 strúčiky cesnaku, rozdrveného
1 lyžica nastrúhaného zázvoru
Štipka chilli
1 plechovka lúpaných a nakrájaných paradajok
2 dcl kokosového mlieka
Čerstvé mätové alebo koriandrové lístky
Mäso dobre zmiešajte s jednou lyžicou garam masaly a jednou lyžičkou soli tak, aby bol každý kúsok obalený korením. Potom primiešajte jogurt. Nechajte minimálne 30 minút odležať v chladničke. Môžete nechať odležať aj cez noc, v tomto prípade však NESOĽTE! Mäso by pustilo šťavu, osoľte až tesne pred restovaním.
Na nepriľnavej panvici dobre rozpáľte 4 lyžice oleja a sprudka orestujte marinované mäso tak, aby sa po stranách zatiahlo. Vnútri musí zostať krvavé. Vyberte ho a dajte nabok.
Na tej istej panvici, na strednom plameni rozpáľte 2 lyžice oleja, vložte cibuľu a restujte cca 10 minút do svetlohneda. Znížte plameň a pridajte cesnak so zázvorom. Pozvoľna restujte cca 1 minútu.
Pridajte pradajky, posypte druhou lyžicou garam masaly a štipkou chilli. Zamiešajte a duste, až sa odparí tekutina, cca 10-15 minút. Prilejte kokosové mlieko, nechajte prevariť a vložte orestované mäso. Nechajte ho 2 minúty podusiť, vypnite oheň a nechajte niekoľko minút ešte „odpočinúť“. Ozdobte mätovou alebo koriandrovou vňaťou. Podávajte s basmati ryžou a (alebo) plackami chapati.
Ak máte záujem aj o ďalšie chutné recepty, v ktorých je použité mlieko alebo mliečne výrobky, kliknite si na www.bieleplus.eu.