Makovo-hrušková pochúťka.

Vystačí na: asi 30 porcií

Doba prípravy: asi 50 minút

Doba pečenia: asi 12 + 55 minút

Prísady:

Na mrveničkové cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 125 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 2 vajcia
  • 125 g zmäknutého masla alebo margarínu

Na makovú náplň:

  • 800 g hrušiek
  • 500 g hotovej makovej náplne
  • 150 ml mlieka

Na tvarohovú náplň:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 750 g polotučného tvarohu
  • 80 g cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 3 vajcia

Ešte potrebujeme:

  • plech na pečenie (30 x 40 cm)
  • elektrický ručný šľahač

Príprava:

  1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme vajcia a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme mrveničku. Na dno vymasteného plechu nanesieme 2/3 mrveničkového cesta a pritlačíme. Zvyšok mrveničky zmiešame s 2 PL hotovej makovej náplne a odložíme bokom. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra:                    180 °C

Teplovzdušná rúra:              160 °C

Plynová rúra:                         stupeň 3

Doba pečenia:                       asi 12 minút

  1. Hrušky olúpeme, nakrájame na štvrtiny a odstránime jadrovníky.
  2. Makovú náplň s mliekom vymiešame vareškou dohladka.
  3. Na prípravu tvarohovej náplne vyšľaháme smotanu elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise metličkou vymiešame tvaroh s cukrom, vanilkovým cukrom, kôrou a vajcami dohladka. Opatrne vmiešame šľahačku. Do makovej náplne vmiešame 1/3 tvarohovej náplne.
  4. Hrušky naukladáme na povrch predpečeného cesta a do medzier nanesieme makovú náplň. Zvyšok tvarohovej náplne opatrne rozotrieme na povrch a posypeme makovou mrveničkou. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 1.

Doba pečenia:                           asi 55 minút

  1. Koláč necháme vychladnúť.