- Aj tlmiče majú vplyv na bezpečnosť jazdy autom
- Najčastejšie používané druhy spojovacieho materiálu
- Ročné vyúčtovanie nájomného nie je vždy príjemnou záležitosťou
- Používanie Venušiných guličiek má nielen sexuálne, ale aj zdravotné benefity
- Nechali ste si na auto aplikovať keramickú ochranu? Ako sa oň teraz starať?
Bryndza Liptov ako ju nepoznáme
Slovenská bryndza by mala byť súčasťou každého zdravého jedálnička. Každý gram liptovskej bryndze obsahuje prospešné mikroorganizmy, vápnik, ktorý podporuje normálny energetický metabolizmus a ďalšie zdraviu prospešné zložky. Bryndza Liptov je výnimočná aj chuťou, vôňou a textúrou. Čo dodáva tejto bryndzi také špecifické parametre? Pôvod mlieka. Na výrobu sa používa len slovenské mlieko a iba od kráv a oviec pasúcich sa v horských oblastiach.
Martin Pyco Rausch nečakane dobre kombinuje
Bryndza nepatrí len do bryndzových halušiek a nátierok. Značka Liptov sa spojila so známym moderátorom a vášnivým kuchárom Martinom Pyco Rauschom. Pyco pripravil niekoľko nových moderných a chutných receptov, ktoré prekvapia kombinovaním bryndze s ďalšími sviežimi a nečakanými ingredienciami. V svojej kreatívnej kuchyni skombinoval napríklad červený melón, červenú cibuľku, bazalku a bryndzu a vytvoril Melónový šalát s bryndzou. Ďalšie nečakane dobré kombinácie, prekvapivé spojenia, mix ingrediencií a ich netradičné spracovanie sú znaky jeho kulinárskeho umenia. Avokádová nátierka s bryndzou, mrkvové cestoviny s bryndzou, či paprikovo-bryndzová polievka alebo sladký bryndzový toast sú len niektoré recepty z Pycovej dielne, kde kraľuje bryndza Liptov.
Bielkovín ako v tvarohu, no menej sacharidov
Popri gurmánoch by po tejto potravine mali siahnuť aj športovci. Okrem probiotík, vápnika (501 mg na 100 g), CLA[1], bryndza Liptov obsahuje aj bielkoviny (17 g na 100 g), ktoré podporujú rast a udržanie svalovej hmoty.
Horské mlieko
Liptovská bryndza z ovčieho a kravského hrudkového syra spĺňa všetky kritériá označenia „Slovenská bryndza,“ ktoré je zapísané v registri tradičných chránených produktov EÚ. Okrem iného to znamená, že bryndza Liptov obsahuje minimálne 50 % ovčej zložky. Liptov sa vo svojich výrobkoch hrdí aj unikátnou zložkou. Mlieko, ktoré využíva na výrobu, je označené ako horské (podľa nariadenia Európskej únie). Kravy a ovce zo 73 slovenských fariem a salašov, ktoré dodávajú mlieko výhradne pre Liptov, sa pasú v horskom prostredí. Chov spočíva v prísnom dodržiavaní „welfare“ podmienok, to znamená, že dobytok má dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a spása horskú trávu a bylinky z oblastí Liptova, Oravy, Spiša a v prípade ovčieho mlieka aj z Gemera. Napokon chuť, farba a vôňa bryndze Liptov je výnimočná najmä vďaka dobrým podmienkam pre zvieratá a vďaka bohatej rastlinnej diverzite horských pastvín v regióne Liptov.
[1]CLA – konjugovaná linolová kyselina (CLA).