- Aj tlmiče majú vplyv na bezpečnosť jazdy autom
- Najčastejšie používané druhy spojovacieho materiálu
- Ročné vyúčtovanie nájomného nie je vždy príjemnou záležitosťou
- Používanie Venušiných guličiek má nielen sexuálne, ale aj zdravotné benefity
- Nechali ste si na auto aplikovať keramickú ochranu? Ako sa oň teraz starať?
Tip na večeru- gurmánska ryba na tri spôsoby
Pripravili sme pre vás recepty, vďaka ktorým si spestríte jedálniček. Tri recepty s rybami v kombinácií s netradičnými chuťami vás bezpochyby milo prekvapia. Či už to bude pstruh s jablkom, pražma so salsou alebo jej variácia so slanou krustou, tieto recepty si určite nájdu cestu do vášho jedálnička. Všetky recepty nájdete na Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/.
Jablkový šalát s pečeným pstruhom
Počet porcií: 2 porcie
Potrebujeme: zapekaciu misu alebo plech
Suroviny:
Pstruh
2 pstruhy dúhové
čerstvý rozmarín
1 citrón
olivový olej Primadonna
soľ Castello
mleté čierne korenie Mikado
60 g masla Pilos
Jablkový šalát
2 lyžice medu
šťava z 1/2 citróna
soľ Castello
mleté čierne korenie Mikado
olivový olej Primadonna
2 červené cibule
2 zelené jablká
1 hrsť čiernych olív Baresa
1 hrsť čerstvých byliniek (kôpor, mäta)
Postup
Pečený pstruh
Pstruhy umyjeme a osušíme. Do každého vložíme vetvičku rozmarínu a 2 mesiačiky citróna. Ryby pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v zapekacej mise alebo na plechu vo vyhriatej rúre pri 220 °C približne 15 – 25 minút (podľa veľkosti pstruhov).
Na upečené pstruhy položíme kúsok masla a pokvapkáme šťavou z 1/2 citróna.
Jablkový šalát
V mise metličkou zmiešame med spolu so šťavou z citróna, soľou, čiernym korením a olivovým olejom. Pridáme jablko zbavené jadierok a cibuľu nakrájané na prúžky, na polovice nakrájané olivy a nasekané bylinky. Šalát na záver premiešame.
Servírovanie
Pečeného pstruha prelejeme výpekom a podávame s jablkovým šalátom.
Grilovaná pražma so salsou so sušenými paradajkami
Počet porcií: 2 porcie
Suroviny:
Cesto
2 čerstvé pražmy
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
1 a 1/2 citróna
olivový olej Primadonna
1 cibuľa
100 g sušených paradajok v oleji Baresa
hrsť striedky bieleho chleba
2 lyžice červeného vínneho octu Acentino
hrsť kapár Freshona alebo 2 menšie sterilizované uhorky Freshona
čerstvá petržlenová vňať
Postup
Cesto
Umyté a osušené ryby z oboch strán osolíme a okoreníme. Citrón nakrájame na mesiačiky a spolu s niekoľkými vetvičkami oregana vložíme do vnútra pražmy. Z oboch strán pokvapkáme olivovým olejom, ktorý po rybe rozotrieme a grilujeme na rozpálenom grile z každej strany asi 6 minút.
Salsa
Cibuľu nasekáme nadrobno a preložíme ju do väčšej misy. Pridáme sušené paradajky a striedku chleba nakrájané na kocky. Prilejeme väčšie množstvo olivového oleja, červený vínny ocot a dôkladne premiešame. Ďalej pridáme kapary nakrájané na menšie kúsky alebo nastrúhané sterilizované uhorky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a šťavou z 1/2 citróna. Na záver pridáme hrsť nadrobno nasekaných byliniek (oregana a petržlenovej vňate) a ešte raz dôkladne premiešame. Podľa potreby môžeme pridať ešte trochu olivového oleja.
Servírovanie
Grilované pražmy naservírujeme na tanier a na vrch každej ryby naložíme pripravenú salsu.
Pečená ryba v soľnej kruste
Počet porcií: 4 porcie
Potrebujeme: strúhadlo, plech na pečenie, papier na pečenie
Suroviny:
700 g soli s jódom Castello
1 pomaranč
2 pražmy
1 cuketa
1 žltá a 1 červená paprika
1 fenikel
olivový olej Primadonna
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
2 strúčiky cesnaku
čerstvý tymian
1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Postup
Do misy nasypeme soľ, pridáme najemno nastrúhanú oranžovú časť pomarančovej kôry. Pomaly prilievame studenú vodu, pokým sa soľ nezačne lepiť a nevznikne hustá kaša. Približne 1 hrsť pripravenej soľnej zmesi rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (na plochu trochu väčšiu ako je ryba, ktorú budeme piecť). Na ňu položíme umytú a osušenú rybu, do ktorej sme vložili vetvičku šalvie a 1 mesiačik pomaranča.
Rybu prikryjeme zvyšnou soľnou zmesou (hlavu nezakrývame) a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 20 – 30 minút podľa veľkosti ryby.
Umytú zeleninu očistíme (okrem cukety) a nakrájame na menšie kúsky. Cesnak nasekáme nadrobno. Nakrájanú cuketu, papriky a fenikel orestujeme na rozohriatej panvici s olivovým olejom. Ochutíme soľou a korením. Po chvíli pridáme na panvicu cesnak a lístky tymianu. Restujeme, kým zelenina nezíska zlatistú farbu a nezmäkne. Na záver pridáme nasekanú lahôdkovú cibuľku.
Servírovanie
Z ryby po upečení opatrne odstránime soľnú krustu a kožu. Rybacie mäso bez kostí podávame na restovanej zelenine, pokvapkané olivovým olejom a pomarančovou šťavou.