Novoročná výzva s cuktovým šalátom
Určite to pozná nejeden z nás, každoročné pokusy o dodržanie predsavzatí končia častokrát neúspešne. Urobte rázne rozhodnutie a zmeňte svoj životný štýl na taký, ktorý bude dlhodobo udržateľný.
Prvý krok spočíva v mentálnom nastavení, že zdravie je pre vás prvoradé. Vyvážená a kvalitná strava predsa dôležitým kľúčom pri budovaní imunity, energie a kondície. Vďaka zdravým receptom z kuchyne Lidla bude nový začiatok ešte o niečo jednoduchší.
Cuketový šalát s jemne zaúdeným lososom
Počet porcií: 2
Potrebujeme: veľku panvicu, alobal
Suroviny:
- 200 g malých zemiakov
- 2 vajcia
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 cuketa
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť sušených paradajok Baresa
- 1 hrsť čiernych olív bez kôstok Baresa
- 220 g ľahko zaúdeného lososa
- šťava z ½ citróna
- 1 hrsť šalátu mix
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Vajcia vložíme do vriacej vody a varíme asi 8 minút, tak aby žĺtky zostali jemne tekuté.
Uvarené zemiaky prepolíme, dáme restovať na rozohriatu panvicu s olejom a osolíme. Pridáme umytú cuketu nakrájanú na menšie kúsky, soľ a korenie. Keď získajú zlatistú farbu, pridáme červenú cibuľu a cesnak nasekané na plátky, nakrájané sušené paradajky a natrhané olivy. Lososa stiahneme z kože, nakrájame na kúsky a vložíme do panvice k ostatným surovinám. Všetko spolu premiešame. Pred dokončením pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a posypeme šalátom.
Servírovanie
Cuketový šalát s lososom podávame s namäkko uvareným vajíčkom, ktoré v reze osolíme. Na záver šalát pokvapkáme olejom.
Tortilla plnená kuracím mäsom
Počet porcií: 6
Potrebujeme: papier na pečenie alebo potravinovú fóliu, gril, alobal
Suroviny:
- 500 g kuracích pŕs
- 1 lyžica francúzskej hrubozrnnej horčice Kania
- 1 lyžica medu
- čerstvý rozmarín
- soľ Castello
- mleté čierne korenie Mikado
- olivový olej Primadonna
- šťava z 1 citróna
- ½ uhorky
- 5 reďkoviek
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 fenikel
- 100 g cherry paradajok (mix červených, žltých a oranžových)
- 4 – 6 tortilla placiek Snack Day
- 200 g kyslej smotany Pilos (16 %)
- 1 hrsť šalátu insalatina
Postup
V miske pripravíme marinádu zmiešaním horčice, medu, najemno nasekaného rozmarínu, soli, čierneho korenia, olivového oleja a šťavy z 1/2 citróna. Očistené kuracie prsia marinujeme v miske minimálne 30 minút prikryté papierom na pečenie alebo potravinou fóliou. Namarinované ich grilujeme na rozpálenom grile z obidvoch strán približne 10 minút do zlatohneda.
Medzitým uhorku, reďkovky, lahôdkové cibuľky, fenikel zbavený vonkajších listov a cherry paradajky dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Ugrilované mäso dochutíme šťavou z ½ citróna, soľou a čiernym korením. Prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočinúť.
Tortilly krátko opečieme z obidvoch strán na rozohriatom grile. Potom ich potrieme lyžicou kyslej smotany. Do stredu každej tortilly postupne poukladáme všetku nakrájanú zeleninu, mäso nakrájané na plátky a umytý a osušený šalát insalatina. Placky pevne zrolujeme a rolky podávame prekrojené na polovice.
Plnená paprika
Počet porcií: 4
Potrebujeme: zapekaciu misu
- 500 g mletého bravčového mäsa
- olivový olej Primadonna
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 cibuľa
- 2 stonky stonkového zeleru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice strúhanky Belbake
- čerstvý tymian
- 1 vajce
- 3 lyžice paradajkového pretlaku Kania
- 3 bobkové listy Kania
- 6 špicatých paprík (zelené, červené)
- 1 drevorubačský chlieb
- 100 g listového šalátu (Lollo Biondo, Lollo Roso)
- šťava z ½ citróna
Postup
V rozohriatej panvici s olejom restujeme nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvy, petržleny, cibuľu) a stonky zeleru. Ochutíme soľou, korením a nasekanými tromi strúčikmi cesnaku. Kým sa zelenina restuje, k mäsu pridáme strúhanku, soľ, korenie, najemno nasekaný strúčik cesnaku, tymian, vajce a dôkladne premiešame.
Keď zelenina získa zlatohnedú farbu, pridáme pretlak, bobkové listy a chvíľu opečieme. Podlejeme horúcou vodou a na miernom ohni varíme.
Papriky umyjeme, vrchy so stopkou odrežeme a očistíme od zrniečok. Každú papriku naplníme mäsovou zmesou a preložíme do zapekacej misy. Prelejeme paradajkovou omáčkou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.
Tesne pred dokončením na rozohriatej panvici s olejom opečieme krajce chleba dochrumkava. Zľahka ich potrieme cesnakom.
V miske pripravíme šalát zmiešaním nasekaného šalátu, soli, korenia, citrónovej šťavy a oleja.
Servírovanie
Plnenú papriku servírujeme s omáčkou, šalátom a opečenými krajcami chleba.
Halloumi na grile s kuskusovým šalátom
Počet porcií: 4
Potrebujeme: kuchynské papierové utierky, gril, grilovacie kliešte
- 2 syry halloumi Eridanous
- 200 g kuskusu Campo Largo
- 1 granátové jablko
- 3 stonky stonkového zeleru
- 1/2 červenej cibule
- 1 zelené jablko
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- šťava z 1 citróna
- čerstvé bylinky (bazalka, mäta, petržlenová vňať)
Postup
Na grilovačku si vopred pripravíme kuskus, ktorý uvaríme podľa návodu na obale. Granátové jablko rozštvrtíme, vylúpneme z neho zrniečka a prisypeme k vychladnutému kuskusu. Pridáme nadrobno nakrájané stonky zeleru, cibuľu a zelené jablko. Ochutíme soľou a korením. Pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou. Na záver ešte primiešame nasekané bylinky zbavené drevnatých stoniek. Syry rozbalíme, osušíme a ugrilujeme na rozpálenom grile z obidvoch strán dozlatohneda. Pred servírovaním ich nakrájame na tenšie plátky.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme kuskusový šalát. Naň položíme plátky syra, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami bazalky.
Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/