S grilom je zábava!

Začína sa sezóna obľúbených letných grilovačiek, ktoré sú snáď jeho neodmysliteľnou súčasťou. Grilovanie je perfektný spôsob ako si vychutnať dobroty v správnej atmosfére v kruhu rodiny či priateľov. S grilom viete vykúzliť mnohé variácie jedál. Pochutnajú si mäsožravci aj vegetariáni, ba dokonca grilovať sa dá aj zdravo. Využite svoj gril naplno a pripravte si niekoľkochodové menu plné nezabudnuteľnej chuti! S receptami Lidl si poradíte ľavou zadnou.   

Grilované fašírky s kuskusovým šalátom

Počet porcií: 4

Potrebujeme

  • strúhadlo
  • grilovaciu obracačku
  • gril s pokrievkou

Suroviny

  • 200 g kuskusu Campo Largo
  • 700 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrsť čerstvého oregana
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 1 vajce
  • 2 hrste strúhanky Belbake
  • 1 avokádo
  • šťava z ½ citróna
  • 1 pomaranč
  • 1 hrsť čerstvej mäty
  • 200 g jogurtu gréckeho typu Pilos

POSTUP

Ideálne pred grilovaním kuskus uvaríme podľa návodu na obale.

V mise dôkladne zmiešame mäso, nastrúhané strúčiky cesnaku, najemno nasekané oregano, soľ, korenie, olej, vajce a strúhanku. Zo zmesi vypracujeme fašírky veľkosti dlane. Rozpálený rošt potrieme olejom a uložíme naň fašírky. Grilujeme z obidvoch strán do zlatohneda.

Avokádo nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a pridáme k mierne vychladnutému uvarenému kuskusu. Kôru z pomaranča odkrojíme a ostrým nožom vykrojíme segmenty – mesiačiky pomaranča bez šupky, ktoré tiež pridáme do šalátu. Vytlačíme doň aj šťavu zo zvyšku pomaranča. Prilejeme olej, prisypeme natrhané lístky mäty a zľahka premiešame.

SERVÍROVANIE

Grilované fašírky servírujeme s kuskusovým šalátom, ktorý ešte pokvapkáme olejom. Grécky jogurt podávame v samostatnej miske dozdobený lístkami mäty a oregana.

Živánska z aljašskej tresky

Počet porcií: 2

Potrebujeme

  • škrabku na zemiaky
  • alobal
  • papier na pečenie
  • gril s pokrievkou

Suroviny

  • 300 g filet z aljašskej tresky
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 1 lyžička mletej papriky Kania
  • čerstvý tymian
  • 1 batat
  • 2 papriky mix (žltá, červená)
  • 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 plátky sušenej šunky Dulano
  • 1 citrón

POSTUP

Umyté a osušené filety tresky nakrájame na menšie kúsky. V miske ich zmiešame so soľou, korením, olejom, mletou paprikou a lístkami tymianu.

Batat ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Zmiešame ich s nakrájanými paprikami, bielymi časťami lahôdkovej cibuľky, soľou, korením, plátkami cesnaku, natrhaným tymianom a olejom.

Na pracovnú dosku uložíme veľký plát alobalu v dvoch vrstvách. Naň položíme o niečo menší kus papiera na pečenie. Do stredu navrstvíme porciu zeleniny, tresky, natrhané kúsky šunky, plátok citróna a dôkladne zabalíme. Rovnakým spôsobom pripravíme aj druhú porciu.

Grilujeme v zatvorenom zohriatom grile približne 10 – 12 minút. Potom skontrolujeme, či je batat upečený do chrumkava a ostatné suroviny sú už mäkké.

Tip: Živánsku môžeme piecť aj v rúre vyhriatej na 180 °C.

SERVÍROVANIE

Živánsku podávame pokvapkanú olejom, citrónovou šťavou a ozdobenú nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky. 

Halloumi na grile s kuskusovým šalátom

Počet porcií: 4

Potrebujeme

  • kuchynské papierové utierky
  • gril
  • grilovacie kliešte

Suroviny

  • 2 syry halloumi Eridanous
  • 200 g kuskusu Campo Largo
  • 1 granátové jablko
  • 3 stonky stonkového zeleru
  • 1/2 červenej cibule
  • 1 zelené jablko
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • šťava z 1 citróna
  • čerstvé bylinky (bazalka, mäta, petržlenová vňať)

POSTUP

Na grilovačku si vopred pripravíme kuskus, ktorý uvaríme podľa návodu na obale. Granátové jablko rozštvrtíme, vylúpneme z neho zrniečka a prisypeme k vychladnutému kuskusu. Pridáme nadrobno nakrájané stonky zeleru, cibuľu a zelené jablko. Ochutíme soľou a korením. Pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou. Na záver ešte primiešame nasekané bylinky zbavené drevnatých stoniek. Syry rozbalíme, osušíme a ugrilujeme na rozpálenom grile z obidvoch strán dozlatohneda. Pred servírovaním ich nakrájame na tenšie plátky.

SERVÍROVANIE

Na tanier naservírujeme kuskusový šalát. Naň položíme plátky syra, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami bazalky.

Tarte Tatin s grilovanými broskyňami a vanilkovou zmrzlinou

Počet porcií: 8

Potrebujeme

  • grilovaciu panvicu s priemerom cca 22 cm
  • gril s pokrievkou
  • okrúhlu formu/ring s priemerom cca 24 cm
  • naberačku na zmrzlinu

Servírovanie

  • vanilková zmrzlina Gelatelli
  • čerstvé bylinky (mäta/tymian/bazalka)

Suroviny

  • 60 g masla Pilos
  • 80 g kryštálového cukru Belbake
  • ½ lyžičky mletej škorice Kania
  • 4  – 5 broskýň
  • 1 lístkové cesto Chef Select & You

POSTUP

Do panvice dáme polovicu masla nakrájaného na kocky, polovicu cukru a mletú škoricu. Umyté broskyne prepolíme a vykôstkujeme. Uložíme ich do panvice tesne vedľa seba reznou stranou nadol. Na rozpálenom zatvorenom grile ich takto karamelizujeme približne 5 minút. Potom necháme mierne vychladnúť.

Medzitým lístkové cesto rozprestrieme a pomocou formy z neho vyrežeme kruh, ktorého priemer musí byť o trochu väčší ako je priemer panvice.

Broskyne potrieme zvyšným maslom a posypeme zvyšným cukrom. Prikryjeme ich cestom, ktoré povtláčame až ku okrajom panvice. Povrch poprepichujeme vidličkou a grilujeme v zatvorenom grile približne 15 – 20 minút.

Upečený koláč necháme najprv mierne vychladnúť a potom ho preklopíme na tanier.

SERVÍROVANIE

Tarte Tatin servírujeme s kopčekom vanilkovej zmrzliny dozdobený čerstvými bylinkami.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk