- Podpora imunity pre pokojnú jeseň
- Staňte sa členom jedinečného klanu! Na Slovensko prichádza Clan Campbell.
- Zima prichádza, vaše vlasy ale nemusia trpieť!
- Aká bude farba roka 2025? Oceníte ju v jedálňach, obývačkách aj spálňach
- Nová séria spotrebičov Electrolux, ktorá sa postará o vašu bielizeň – starajte sa o to, na čom vám záleží
S grilom je zábava!
Začína sa sezóna obľúbených letných grilovačiek, ktoré sú snáď jeho neodmysliteľnou súčasťou. Grilovanie je perfektný spôsob ako si vychutnať dobroty v správnej atmosfére v kruhu rodiny či priateľov. S grilom viete vykúzliť mnohé variácie jedál. Pochutnajú si mäsožravci aj vegetariáni, ba dokonca grilovať sa dá aj zdravo. Využite svoj gril naplno a pripravte si niekoľkochodové menu plné nezabudnuteľnej chuti! S receptami Lidl si poradíte ľavou zadnou.
Grilované fašírky s kuskusovým šalátom
Počet porcií: 4
Potrebujeme
- strúhadlo
- grilovaciu obracačku
- gril s pokrievkou
Suroviny
- 200 g kuskusu Campo Largo
- 700 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť čerstvého oregana
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 vajce
- 2 hrste strúhanky Belbake
- 1 avokádo
- šťava z ½ citróna
- 1 pomaranč
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 200 g jogurtu gréckeho typu Pilos
POSTUP
Ideálne pred grilovaním kuskus uvaríme podľa návodu na obale.
V mise dôkladne zmiešame mäso, nastrúhané strúčiky cesnaku, najemno nasekané oregano, soľ, korenie, olej, vajce a strúhanku. Zo zmesi vypracujeme fašírky veľkosti dlane. Rozpálený rošt potrieme olejom a uložíme naň fašírky. Grilujeme z obidvoch strán do zlatohneda.
Avokádo nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a pridáme k mierne vychladnutému uvarenému kuskusu. Kôru z pomaranča odkrojíme a ostrým nožom vykrojíme segmenty – mesiačiky pomaranča bez šupky, ktoré tiež pridáme do šalátu. Vytlačíme doň aj šťavu zo zvyšku pomaranča. Prilejeme olej, prisypeme natrhané lístky mäty a zľahka premiešame.
SERVÍROVANIE
Grilované fašírky servírujeme s kuskusovým šalátom, ktorý ešte pokvapkáme olejom. Grécky jogurt podávame v samostatnej miske dozdobený lístkami mäty a oregana.
Živánska z aljašskej tresky
Počet porcií: 2
Potrebujeme
- škrabku na zemiaky
- alobal
- papier na pečenie
- gril s pokrievkou
Suroviny
- 300 g filet z aljašskej tresky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 lyžička mletej papriky Kania
- čerstvý tymian
- 1 batat
- 2 papriky mix (žltá, červená)
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 plátky sušenej šunky Dulano
- 1 citrón
POSTUP
Umyté a osušené filety tresky nakrájame na menšie kúsky. V miske ich zmiešame so soľou, korením, olejom, mletou paprikou a lístkami tymianu.
Batat ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Zmiešame ich s nakrájanými paprikami, bielymi časťami lahôdkovej cibuľky, soľou, korením, plátkami cesnaku, natrhaným tymianom a olejom.
Na pracovnú dosku uložíme veľký plát alobalu v dvoch vrstvách. Naň položíme o niečo menší kus papiera na pečenie. Do stredu navrstvíme porciu zeleniny, tresky, natrhané kúsky šunky, plátok citróna a dôkladne zabalíme. Rovnakým spôsobom pripravíme aj druhú porciu.
Grilujeme v zatvorenom zohriatom grile približne 10 – 12 minút. Potom skontrolujeme, či je batat upečený do chrumkava a ostatné suroviny sú už mäkké.
Tip: Živánsku môžeme piecť aj v rúre vyhriatej na 180 °C.
SERVÍROVANIE
Živánsku podávame pokvapkanú olejom, citrónovou šťavou a ozdobenú nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.
Halloumi na grile s kuskusovým šalátom
Počet porcií: 4
Potrebujeme
- kuchynské papierové utierky
- gril
- grilovacie kliešte
Suroviny
- 2 syry halloumi Eridanous
- 200 g kuskusu Campo Largo
- 1 granátové jablko
- 3 stonky stonkového zeleru
- 1/2 červenej cibule
- 1 zelené jablko
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- šťava z 1 citróna
- čerstvé bylinky (bazalka, mäta, petržlenová vňať)
POSTUP
Na grilovačku si vopred pripravíme kuskus, ktorý uvaríme podľa návodu na obale. Granátové jablko rozštvrtíme, vylúpneme z neho zrniečka a prisypeme k vychladnutému kuskusu. Pridáme nadrobno nakrájané stonky zeleru, cibuľu a zelené jablko. Ochutíme soľou a korením. Pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou. Na záver ešte primiešame nasekané bylinky zbavené drevnatých stoniek. Syry rozbalíme, osušíme a ugrilujeme na rozpálenom grile z obidvoch strán dozlatohneda. Pred servírovaním ich nakrájame na tenšie plátky.
SERVÍROVANIE
Na tanier naservírujeme kuskusový šalát. Naň položíme plátky syra, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami bazalky.
Tarte Tatin s grilovanými broskyňami a vanilkovou zmrzlinou
Počet porcií: 8
Potrebujeme
- grilovaciu panvicu s priemerom cca 22 cm
- gril s pokrievkou
- okrúhlu formu/ring s priemerom cca 24 cm
- naberačku na zmrzlinu
Servírovanie
- vanilková zmrzlina Gelatelli
- čerstvé bylinky (mäta/tymian/bazalka)
Suroviny
- 60 g masla Pilos
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- ½ lyžičky mletej škorice Kania
- 4 – 5 broskýň
- 1 lístkové cesto Chef Select & You
POSTUP
Do panvice dáme polovicu masla nakrájaného na kocky, polovicu cukru a mletú škoricu. Umyté broskyne prepolíme a vykôstkujeme. Uložíme ich do panvice tesne vedľa seba reznou stranou nadol. Na rozpálenom zatvorenom grile ich takto karamelizujeme približne 5 minút. Potom necháme mierne vychladnúť.
Medzitým lístkové cesto rozprestrieme a pomocou formy z neho vyrežeme kruh, ktorého priemer musí byť o trochu väčší ako je priemer panvice.
Broskyne potrieme zvyšným maslom a posypeme zvyšným cukrom. Prikryjeme ich cestom, ktoré povtláčame až ku okrajom panvice. Povrch poprepichujeme vidličkou a grilujeme v zatvorenom grile približne 15 – 20 minút.
Upečený koláč necháme najprv mierne vychladnúť a potom ho preklopíme na tanier.
SERVÍROVANIE
Tarte Tatin servírujeme s kopčekom vanilkovej zmrzliny dozdobený čerstvými bylinkami.