Aké materiály zvoliť pre stolové nohy a dosku, ak vám ide o kvalitu?

Pri kúpe stola si väčšina ľudí vyberá z ponuky kompletných stolov, ktorých majú v každej predajni nábytku viac než dosť. To platí o jedálenských, či kancelárskych stoloch a tiež o konferenčných stolíkoch.

Čo sa nôh týka, je to jasná voľba

A čo takto si stôl „poskladať“? Na mysli máme samostatný výber stolových nôh a dosky. Otvára to nové, originálnejšie možnosti pri výbere a tiež je to dobrá cesta k naozaj kvalitnému stolu, ktorý vám bez problémov vydrží dlhé roky. Ak si vyberiete správne materiály.

Čo sa týka stolových nôh, materiálovú inšpiráciu hľadajte napríklad u kovových stojanoch na víno. Ručne vyrobené stolové nohy a podnože z jaklovej ocele vám totiž poskytnú maximálnu pevnosť aj pri vysokej záťaži (vďaka čomu si môžete vyberať aj z ťažších stolových dosiek, ale k nim sa ešte dostaneme). Takéto kovové stolové nohy a podnože dobre odolávajú rôznemu opotrebovaniu, takže o ich pevnosť aj po rokoch sa báť nemusíte.

Kovové stolové nohy a podnože sa nestratia ani po dizajnovej stránke. Na výber máte viacero štýlov, napríklad hairpin nohy a tiež si môžete vybrať z niekoľkých farieb alebo sa rozhodnúť pre nohy bez povrchovej úpravy.

Pri stolovej doske prichádza do úvahy viac možností

A aký materiál si vybrať pre stolovú dosku? Ku kovovým stolovým nohám sa asi najviac hodí drevená doska. Keďže drevené stolové dosky sú zrejme najobľúbenejšie na trhu, bohatý výber máte zaručený. Bez ohľadu na to, pre akú drevenú dosku sa rozhodnete, zaručene už od pohľadu navodí v miestnosti príjemnú a „hrejivú“ atmosféru.

Alternatívne môžete siahnuť po skle. To je veľmi elegantné a ku kovovým nohám sa taktiež veľmi hodí. Treba však brať do úvahy, že o takýto stôl sa budete musieť poriadne starať, inak na ňom bude vidieť každú nečistotu.

Pre milovníkov luxusu sú tu potom mramorové dosky. Ide o moderné riešenie pre všetkých, ktorí si to môžu dovoliť. Okrem luxusného vzhľadu majú mramorové stolové dosky aj vysokú nosnosť a tiež sa jednoducho udržiavajú.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Photographee.eu / Stock.adobe.com