S potrebou rezania závitov si poradia závitníky a závitové očká

Ak chcete rezať závit, poslúžia vám na to dva druhy nástrojov: závitníky alebo závitové očká. Vhodnosť jedných alebo druhých záleží od toho, či chcete rezať vnútorný závit, na čo slúžia závitníky, alebo závit vonkajší, s čím si zase poradia závitové očká.

Delenie závitníkov a závitových očiek

Čo sa závitníkov týka, medzi základné typy patria sadové, maticové, strojné a tvárniace závitníky. Sadové závitníky existujú v sadách, zvyčajne po troch, ale výnimkou nie sú ani sady dvoch. Slúžia na ručné rezanie závitu postupným rezaním. Maticové závitníky sú z hľadiska použitia v podstate obdobné, ale vždy ide len o jeden závitník na celé rezanie.

Strojné závitníky sú zas v porovnaní s maticovými kratšie a majú krátke nábehové kužele. Mierne odlišné sú tvárniace závitníky. Tie totiž závity nevytvárajú rezaním, ale tvarovaním bez triesky. Samozrejme, môžu byť tým pádom použité len v tvárnych materiáloch.

Závitníky aj závitové očká môžeme deliť tiež podľa toho, aký druh závitu vytvárajú. Najčastejšie ide o dva: metrický alebo palcový. Aj materiálov na výrobu závitníkov a závitových očiek sa používa viacero, pričom na trhu prevládajú produkty z ocele typu HSS a HSSE-PM.

Veci na prácu so závitníkmi

Na prácu so závitníkmi treba mať aj potrebné príslušenstvo. Základom je mazací olej alebo pasta, ktoré slúžia na predĺženie ich životnosti. Použitie oleja alebo pasty nepodceňujte bez ohľadu na to, aké kvalitné závitníky máte.

A keďže aj pri najväčšej obozretnosti sa môže stať, že sa závitník zlomí, existujú vrtáky špeciálne určená na odvŕtavanie zalomených závitníkov. Tie taktiež patria medzi príslušenstvo, ktoré je dobré pri práci so závitníkmi mať poruke.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Yauhen / Stock.adobe.com