- Aj tlmiče majú vplyv na bezpečnosť jazdy autom
- Najčastejšie používané druhy spojovacieho materiálu
- Ročné vyúčtovanie nájomného nie je vždy príjemnou záležitosťou
- Používanie Venušiných guličiek má nielen sexuálne, ale aj zdravotné benefity
- Nechali ste si na auto aplikovať keramickú ochranu? Ako sa oň teraz starať?
Mondelēz International podporuje pestovateľov kakaa.
Od roku 2012, kedy bol program Cocoa Life založený, sa do neho zapojilo už viac ako 76 tisíc pestovateľov z šiestich kakaových mocností, teda z Pobrežia Slonoviny, Ghany, Brazílie, Dominikánskej republiky, Indie a Indonézie. V Ghane, ktorá je druhým najväčším producentom kakaa s celkovým dvadsaťpercentným podielom na celosvetovej produkcii, prešiel program Cocoa Life prvým nezávislým hodnotením. Jeho výsledky ukázali, že príjem miestnych pestovateľov zapojených do tohto programu sa strojnásobil a úroda kakaa sa zvýšila o 37 %.
Program je postavený na niekoľkých pilieroch – má zabezpečiť pestovateľom lepšie platové podmienky, podporovať miestny komunitný život, zabezpečiť rodovú rovnosť a zamedziť zneužívaniu detskej práce, ďalej intenzívne zlepšovať finančnú gramotnosť a obchodné zručnosti pestovateľov kakaa, a zároveň vzbudiť záujem o pestovanie kakaa u mladej generácie, ktorá hľadá prácu skôr vo veľkých mestách. Poslaním programu Cocoa Life je tiež dlhodobo prispievať k rozvoju lokálnych ekosystémov.
„Prvé hodnotenie ukázalo, že program Cocoa Life má skutočne pozitívny vplyv na náš reťazec dodávateľov kakaa i komunít, ktorých vypestované zdroje využívame,“ uvádza César Melo, prezident Global Chocolate v Mondelēz International. „Cocoa Life spája začiatok a koniec reťazca spracovateľov kakaa a umožňuje tak pestovateľom kakaa spoznať, ako ich zber prispieva k vzniku čokolády. Spoločne s ďalším rozširovaním programu Cocoa Life budeme aj my naďalej dbať na nastavenie transparentných meradiel úspechu a získaných znalostí,“ dodáva s tým, že do konca roku 2015 využila spoločnosť Mondelēz International na výrobu čokoládových cukroviniek celkom 21 % kakaa z trvalo udržateľných zdrojov.
Na výrobu čokolády sa orientuje aj bratislavská fabrika spoločnosti Mondelēz, známa pod názvom Figaro, ktorá vyváža až 80 % svojej produkcie do zahraničia. Medzi najvýznamnejšie nadnárodné značky Mondelēz vyrábané na Slovensku patrí Milka, Cadbury, Côte d´Or, slovenská lokálna značka Figaro, maďarská lokálna značka Sport, pre severské krajiny Freia, anglický Terry´s, Suchard a ďalšie. Závod v Bratislave má vysoko modernú výrobu čokoládových hmôt, robotické balenie praliniek či vysoko moderné laserové balenie výrobkov. Práve v bratislavskom závode sa ročne vyrobí približne až 40 tisíc ton čokolády, čo je pre ilustráciu asi také množstvo, z ktorého by bolo možné postaviť alebo zaplniť 13 dvanásťposchodových domov alebo vydláždiť celú Bratislavu tabuľkami 100-gramovej čokolády.
Z plánovaných svetových investícií Mondelēz International presahujúcich 400 miliónov dolárov má byť do roku 2022 podporených celkom 200 tisíc pestovateľov kakaa a až milión členov ich komunít v šiestich krajinách. Kakao je pre výrobcov čokoládových cukroviniek nenahraditeľnou surovinou. Jeho spracovanie a pestovanie zamestnáva celosvetovo viac ako 14 miliónov pracovníkov. V Ghane a na Pobreží Slonoviny sa pritom až 90 percent farmárov živí výhradne pestovaním kakaovníkov.
V posledných troch rokoch tím Mondelēz International intenzívne spolupracoval s radom medzinárodných organizácií, napríklad International Cocoa Organization (ICCO), miestnymi vládami, dodávateľmi aj s neziskovými organizáciami, medzi ktoré patrí CARE International, Save the Children, Solidaridad, Voluntary Services Overseas (VSO) alebo World Vision. Tieto organizácie sa napríklad zameriavajú na podporu postavenia žien v rámci komunít pestovateľov kakaa v Ghane, na zamedzenie zneužívania detskej práce v Ghane a na Pobreží Slonoviny, alebo na zdokonalenie poľnohospodárskych praktík pre zvýšenie úrody v Indonézii.
„Vďaka spolupráci programu Cocoa Life a dobrovoľníčok z VSO, ktoré sa špecializujú na technické, obchodné aj manažérske zručnosti, sa ženy v pozícii pestovateľky kakaa dokážu viac zapojiť do úlohy obchodníčky. Rodové školenia napomáhajú ženám v komunitách pestovateľov kakaa viac sa zapájať do rozhodovacích procesov, ktoré zásadne ovplyvňujú ich životy,“ objasňuje Fidelis Yapel, dobrovoľník programu VSO a manažér programu Cocoa Life v Ghane.
„Prostredníctvom programu Cocoa Life pomáhame pestovateľom kakaa na Pobreží Slonoviny investovať do svojich fariem s cieľom zabezpečiť ich prosperitu. Program taktiež výrazne pracuje s motiváciou mladej generácie pokračovať v pestovaní kakaa vo svojich komunitách namiesto toho, aby sa sťahovali do veľkých miest, kde ťažko hľadajú uplatnenie. V rámci programu tiež učíme mladú generáciu finančnej gramotnosti, obchodným praktikám a ďalším zručnostiam v podnikaní, ktoré napomôžu ďalej rozvíjať ich komunitu na Pobreží Slonoviny,“ dodáva Ahmadi Cis, zástupca organizácie Solidaridad na Pobreží Slonoviny.