- Aj tlmiče majú vplyv na bezpečnosť jazdy autom
- Najčastejšie používané druhy spojovacieho materiálu
- Ročné vyúčtovanie nájomného nie je vždy príjemnou záležitosťou
- Používanie Venušiných guličiek má nielen sexuálne, ale aj zdravotné benefity
- Nechali ste si na auto aplikovať keramickú ochranu? Ako sa oň teraz starať?
Hitom tohto leta sa stali osviežujúce ružové vína
Ľahké a svieže ružové vína sa stali trendom tohtoročnej letnej sezóny. Okrem francúzskych sú na vzostupe aj tie slovenské. Someliéri však hovoria o tom, že Slováci si mimoriadne obľúbili aj bublinky a pohár prosecca sa stal príjemným osviežením počas teplých letných večerov.
„Najväčším hitom na letných terasách sa stali svieže, ľahučké a minerálne ružové vína s jemnou vôňou a chuťou s dotykom jahôd a malín z oblasti Côtes de Provence,“ približuje someliérka Kristína Kováčiková z Grand Hotela River Park v Bratislave. Ak by mala jedno konkrétne odporučiť, tak by to bolo M´Rose z vinárstva Chateau Minuty z polostrova St. Tropez. „Je to elegantné ružové víno s jemnou ovocnou chuťou po lesných jahodách z oblasti Provence,“ predstavuje someliérka víno pochádzajúce z jedného z najlepších a najznámejších vinárstiev vo Francúzsku. Práve toto víno sa stále častejšie objavuje na tých najprestížnejších vínnych kartách na Azúrovom pobreží.
Hosťom však vo všeobecnosti rada ponúka najmä slovenské vína. „Zahraniční hostia niekedy ani netušia, aké víno sa u nás vyrába. Rada ich prekvapím nepoznanými odrodami a odporučím im vína z novošľachtencov – Devín, Dunaj, Hron alebo Váh,“ vymenúva someliérka s tým, že zahraniční turisti si vždy radi kúpia slovenské vína aj domov.
O tom, že slovenské vína sa chuťovo vyrovnajú tým zahraničným sa vždy rada presvedčí pri slepých degustáciách a dodáva, že „hostia sa snažia „naslepo“ uhádnuť pôvod vín, či sú z domova alebo zo sveta a vždy sa ukáže zvyšujúca sa kvalita našich domácich vín.“
Hostia vo Vysokých Tatrách si podľa someliéra Matúša Hamaru z Grand Hotela Kempinski High Tatras obľúbili aj „bublinky“. „Zdá sa, že svet sa priam zmieta v bublinkách a klienti v súčasnosti veľmi obľubujú Prosecco, Cavu či spanilé Champagne,“ hovorí zo svojej skúsenosti. Výhodou šumivých vín je podľa neho to, že sa hodia k obrovskej palete jedál. Prezrádza, že pre jeho lásku k šumivým vínam si dokonca vyslúžil aj prezývku „zlodej bubliniek“. Iný svet vína podľa neho prichádza aj s novinkami ako je napríklad oranžové víno. „U nás je to skôr novinka, historicky tieto vína boli vyrábane v Slovinsku alebo v Gruzínsku. V Rakúsku sa dokonca koná aj festival oranžových vín. Prvé „lastovičky“ sú však už aj u nás a na Morave,“ dodáva Matúš Hamara.