Pamäte s kapacitou 24 alebo 48GB? A prečo nie?

Koncept nebinárnej pamäte je minimálne tak starý ako samotný štandard DDR5. S uvedením týchto kapacít sa totiž počítalo už pri návrhu DDR5, takže všetky systémy postavené na DDR5 (na oboch platformách – Intel aj AMD) podporujú štandardy aj pre 24 Gbitové pamäte. U starších základných dosiek je občas potrebné aktualizovať BIOS (tento krok odporúčame vždy), ale tie novšie MB by už problém mať nemali. V čom sú tieto moduly iné ako tie „bežné“?

Pravdu povediac z pohľadu používateľa sú to úplne obyčajné RAMky, pre ktoré platí to isté ako pre tie „bežné – s binárnou kapacitou“. Rozdielom je v podstate len iná veľkosť pamäte modulu. Pardon, líšia sa výrazne aj v cene, ktorá je tak medzi dvoma hraničnými kapacitami. Cena je cca uprostred, čiže pri kúpe napr. 24 GB modulu síce zaplatíte o kúsok viac ako za 16 GB, no zároveň o kus menej ako za 32 GB modul. Čo tým však získate?

Viac pamäte znamená vyšší výkon

Pamäte nikdy nie je dosť, no každý z nás má isté limity, ktoré nám nedovolia inštalovať do PC toľko RAM, koľko by sme chceli. Tým, ako posúvame hranice IT, rastie aj minimálna veľkosť RAM, ktorá sa považuje za „štandard“. Ešte nedávno by sme vám odporúčali ako minimum pre váš počítač 8GB RAM, no dnes je zrejmé, že pre niektoré nové hry a aplikácie je aj 16GB málo a keď chcete viac FPS pri hraní a plynulejší chod PC s viacerými aplikáciami na pozadí, keď sa nechcete obmedzovať, je nevyhnutné inštalovať do PC ešte viac pamäte. Každé zdvojnásobenie RAM však znamená väčšiu finančnú záťaž a práve tu by mali pomôcť nové pamäte s kapacitou 24, 48 alebo 96 GB. Tieto pamäťové moduly fungujú rovnako ako štandardná RAM, ktorú dobre poznáme. Majú rovnaké rozmery, tvar a vlastnosti, takže pre váš počítač sú to len obyčajné DDR5.

V čom sú 24 a 48 GB RAMky iné?
Hustota pamäťových čipov DRAM, ktoré tvoria pamäťové moduly, sa v minulosti vždy zdvojnásobovala – napr. zo 4 Gb sme prešli na 8 Gb, z 8 na 16 Gb čipy atď. (pozn. hovoríme tu o čipoch a kapacite v giga bitoch (Gb), nie o celkovej kapacite modulov, ktoré tvorí niekoľko takýchto čipov. Výslednú kapacitu uvádzame v giga bajtoch (GB) s veľkým „B“). S príchodom DDR5 sa zvýšila intermediárna hustota čipov až na 24 Gbit, čo znamená, že miesto 8, 16 a 32 Gb čipov môžeme skladať moduly RAM aj z 24 Gb čipov. Pri použití rovnakého počtu čipov, rovnakej veľkosti a na rovnakých PCB môžeme jednoducho vyrábať 24, 48 alebo aj 96 GB moduly.

Keď teda hovoríme o 24 GB RAM, neznamená to, že v počítači kombinujeme 16 a 8 GB modul, ale že sa používa priamo 24 GB pamäťový modul, tvorený 24 Gb čipmi. Keďže DDR moduly by sa mali inštalovať vždy v pároch, aby sa aktivoval vyšší výkon DDR, celková kapacita pamäte bude 48 GB (2× 24 GB) a táto kapacita dokáže uspokojiť aj náročnejšie aplikácie, ktorým už nestačí 32GB. Zároveň však pamäť nebude stáť až toľko, čo väčšie 64 GB (2× 32GB). Výkonom má PC s 48 GB RAM predsa len bližšie k 64GB ako k 32GB.

Väčšiu pamäť ocenia napr. streameri, pretože – naozaj veľmi zjednodušene – ich počítač môže na hru využívať napr. plných 32 GB a zároveň im ostáva ešte celých 16 GB na streamovacie aplikácie a nástroje pre ich prácu na pozadí (32+16=48GB). Hry môžu bežať plynulejšie s väčším FPS, môžete využívať lepší multitasking, mať otvorených viac okien alebo vytvárať lokálne AI s citeľne menšou investíciou pri vyššom výkone, než by tomu bolo pri použití tradičných DDR5 v binárnych kapacitách, kde by ste museli RAM vždy zdvojnásobiť.

Kombinovanie pamätí DDR5

Podľa špecifikácie JEDEC (priemyselný štandard) je možné miešanie modulov medzi bankami, no rozhodne sa neodporúča miešať pamäte v rámci rovnakej skupiny (dvojice). Ako sme spomínali DDR sa inštalujú v pároch a nie je rozumné mixovať napr. jeden 16GB a jeden 24GB modul.

Pri správnej inštalácii však nie je problém použiť v jednom PC dva páry s rozdielnou kapacitou napr. 2× 16 GB a 2×24 GB v jednej základnej doske. Tu je samozrejme dobré poradiť sa s manuálom k základnej doske od výrobcu, no obvykle sa odporúča pamäte s vyššou kapacitou umiestniť do prvej skupiny bánk (pozor, na väčšine základných dosiek sú sloty umiestnené „na preskačku“, teda napr. nie 1+2 a 3+4, ale prvú skupinu tvoria banky 1+3 a druhú 2+4). Pri nesprávnej inštalácii modulov by sa deaktivovala optimalizácia architektúry kanálov a vaše moduly RAM by pracovali len s polovičnou potenciálnou šírkou pásma (nie ako DDR ale ako SDR), čo by znamenalo rapídny pokles výkonu.

Záver

Pamäť s nebinárnou kapacitou funguje rovnako ako štandardná, len má inú kapacitu. Prináša to isté výhody (najmä teda úsporu ceny), moduly sa aj tu dajú kombinovať s klasickými pamäťami a nechýba ani možnosť pretaktovania, ktorá je tiež veľmi zaujímavá. Na prvý pohľad to číslo na „starých ajťákov“ môže pôsobiť trocha nedôveryhodne, pretože sme desaťročia vnímali kapacitu RAM len ako dvojnásobok predošlej a odrazu tu máme postupnosť RAM modulov 16, 24, 32, 48, 64 a 96 GB, no rovnako ako sme si pri SSD popri 256 alebo 512 GB zvykli aj na kapacity ako napr. 240 alebo 480 GB a rovnako rýchlo si iste zvykneme aj na násobky 24 u RAM. Naozaj sa „nebinárnej“ kapacity RAM nemusíte báť. Koniec koncov – je to len číslo, ktoré dnes označuje trochu výhodnejší nákup pamätí.

#KingstonIsWithYou

 Viac info o nebinárnej kapacite DDR5 na tomto odkaze