Funkčnosť a základné delenie poľovníckych termovízií

Termovízie sú zariadenia, ktoré si našli pevné miesto aj v poľovníckej výbave. Spoľahlivá termovízia totiž umožňuje poľovníkovi takpovediac vidieť v tme. A to dokonca aj v úplnej, keďže termovízie pre svoje fungovanie nepotrebujú žiadne zostatkové svetlo.

Optické zariadenie takmer ako ostatné 

Ako teda termovízie fungujú? Nesnímajú viditeľné spektrum svetla, ale infračervené žiarenie, ktoré naše oči „spracovať“ nedokážu. A v tom spočíva ich „tajomstvo“. Skutočne totiž nejde o zariadenia, ktoré by boli svojou konštrukciou a fungovaním príliš odlišné od bežnejšej optiky.

Po technickej stránke tak nejde o príliš veľký „zázrak“. To však neznamená, že termovízie nie sú (nielen) v poľovníctve praktické. Dajú sa totiž nimi pozorovať zvieratá, osoby, vozidlá alebo napríklad aj úniky tepla z budovy.

Ako sme už spomenuli, termovízie fungujú aj v úplnej tme, keďže pre svoje fungovanie nepotrebujú zostatkové svetlo. Dobrá termovízia sa tak dá použiť aj v hmle, či hustom daždi.

Rôzne druhy termovízií, ktoré splnia požiadavky všetkých poľovníkov

Pre poľovníkov je na trhu niekoľko druhov termovízií. A to aj v prípade, že by sme sa zamerali na výlučne jednu značku, napríklad termovízia Pard. Najbežnejšie sú termovízie na pozorovanie,  ktoré majú skutočne široké využitie. Konštrukčne bývajú riešené ako monokulárne ďalekohľady s rôznymi priemermi šošoviek.

Ďalším druhom sú termovízne zameriavače. S nimi sa dá taktiež pozorovať z ruky, ale konštruované sú na používanie na zbrani. Na takéto používanie boli totiž primárne konštruované. Majú tým pádom veľkú odolnosť voči spätnému rázu a sú vodeodolné.

Nakoniec sú tu termovízne predsádky. Okrem toho, že je s nimi možné pozorovanie z ruky, ich konštrukcia umožňuje, že sa pomocou adaptérov dajú namontovať na rôzne puškohľady. Pochopiteľne tak aj termovízne predsádky musia mať vysokú odolnosť voči spätnému rázu.

 

Zdroj obrázka
Autor: Dmitri / Stock.adobe.com