Pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci je potrebné robiť všetko

Čo sa týka možných rizík pri práci, rôzne zamestnania môžeme už na prvý pohľad rozdeliť do viacerých kategórií. Pričom mnohé vyzerajú, že sú z hľadiska možnosti pracovných úrazov absolútne bezpečné.

Ochrana zamestnancov aj majetku firmy

Pracovný úraz sa však môže stať pri akejkoľvek práci a veľakrát sa stane vtedy, keď to najmenej čakáte. Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci (BOZP) je preto uplatňovaná zo strany štátu formou rôznych zákonov, vyhlášok, nariadení a iných predpisov. A mnohé z nich platia pre všetkých zamestnávateľov bez ohľadu na to, akú prácu u nich zamestnanci vykonávajú.

BOZP, ochrana pred požiarmi, či pracovná zdravotná služba však nie sú „len“ o bezpečnosti a zdraví zamestnancov. Ide aj o ochranu majetku firmy, keďže vyššia bezpečnosť na pracoviskách nielenže minimalizuje zdravotné riziká, ale aj možnosť, že dôjde k poškodeniu, či zničeniu majetku firmy.

Prvá pomoc je často kľúčová

Samozrejmosťou však je, že ani pri najlepšej snahe sa riziko pracovných úrazov a podobných nehôd nedá úplne eliminovať. A keďže pri rôznych úrazoch často rozhodujú nielen minúty, ale dokonca sekundy, všetci zamestnanci by mali byť na krízové situácie pripravení.

Okrem školení BOZP a ďalších povinných záležitostí je preto dobré, ak zamestnávateľ svojim pracovníkom zabezpečí kurz prvej pomoci. Absolvovanie takéhoto kurzu dokáže byť v prípade vážneho pracovného úrazu faktorom, ktorý môže rozhodnúť o následkoch, či dokonca živote.

Okrem toho, akreditovaný kurz prvej pomoci zväčša trvá 8 hodín, čo je v podstate len jeden pracovný deň. A to je predsa zo strany zamestnávateľa zanedbateľná „obeta“ za to, že jeho zamestnanci budú vedieť správne konať v rizikových situáciách.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Mongta Studio / Stock.adobe.com