Našli ste si pozemok pre dom, ale je bez kanalizácie? Žiadny problém

V posledných rokoch rastie dopyt po bývaní na vidieku. Kedysi sa ľudia vo veľkom sťahovali do miest a teraz sa deje opak. V mnohých obciach tak pribúda množstvo domov aj v ich okrajovejších častiach.

Absencia pripojenia na kanalizačný systém je bežným problémom

Jedným z problémov, na ktorý je možné pri hľadaní pozemku naraziť, je absencia možnosti napojiť sa na kanalizačný systém. Predsa len, mnohé obce nemajú kanalizáciu ani v uliciach, na ktorých už desaťročia stoja domy, takže očakávať také niečo niekde na kraji dediny, kde doteraz žiadny dom nestál, je nereálne.

O odpadové vody sa tak budete musieť postarať inak. Vôbec to však nemusí byť veľkou prekážkou. Kanalizáciu totiž spoľahlivo nahradia kvalitné žumpy Bratislava. Žumpa je totiž jednoduchý a pritom spoľahlivý spôsob, ako sa vysporiadať sa absenciou možnosti pripojiť váš pozemok na kanalizačný systém.

Žumpa je spoľahlivé riešenie problému 

Nejde pritom vôbec o drahé riešenie. Aj dostupné lacné žumpy si totiž svoju úlohu dokážu plniť spoľahlivo. Pri kúpe si však treba dávať veľký pozor na objem žumpy, ktorý musí byť adekvátny k počtu osôb v domácnosti a odhadovanej dennej spotrebe vody.

Malú žumpu by ste totiž museli často nechávať čerpať a to rozhodne nie je praktické. S výberom vhodnej veľkosti žumpy vám ochotne poradí predajca, ale pre bežné domácnosti sa väčšinou odporúčajú žumpy s objemom 10 – 12 m3.

Čo sa materiálu týka, dobrou voľbou sú betónové žumpy s oceľovou výstužou a ošetrené špeciálnym asfaltovým náterom. Nejde síce o jedinú možnosť, ale je to rokmi overené riešenie. Vyberajte si však predajcu, ktorý vám nepriepustnosť žumpy dokáže garantovať certifikátom.

V závislosti od predajcu si potom môžete k žumpe objednať aj rôzne voliteľné príslušenstvo. Ako príklad môžeme uviesť odolnejší liatinový poklop, prejazdovú dosku, cez ktorú môžu prechádzať aj vozidlá, či praktický merač hladiny kvapaliny.

 

Zdroj obrázka:
Autor: DifferR / Stock.adobe.com