Poznáte tieto pozitívne účinky kávy?

Sú ľudia, ktorí si bez nej nevedia predstaviť ráno. Reč je o káve, ktorá je obľúbeným nápojom na celom svete. Obzvlášť v minulosti ju mnohí považovali za návykovú, či priam škodlivú, ale v skutočnosti má jej pitie (v rozumnom množstve) viacero pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Toto sú niektoré z nich.

Môže znižovať riziko vzniku cukrovky

Prečo by vám teda nemala doma chýbať zásoba najlepšej kávy do kávovaru? Možno ste už počuli, že káva znižuje riziko viacerých chorôb. Môže mať napríklad priaznivý vplyv na ľudí, ktorí sú ohrození cukrovkou. Káva totiž môže znížiť riziko vzniku diabetesu 2. typu.

A tiež Alzheimerovej choroby

Podobne môže káva poslúžiť ako jeden zo spôsobov prechádzania vzniku Alzheimerovej choroby. Na toto neurodegeneratívne ochorenie žiaľ stále nepoznáme účinný liek, ale poznáme spôsoby, ako minimalizovať riziko jej rozvinutia. Patrí medzi ne zdravá strava a tiež pitie kávy.

Zlepšuje kondíciu a nielen to

Výberová zrnková káva tiež môžu pomôcť ľuďom, ktorí chcú zlepšiť svoju kondíciu. To káva dokáže vďaka obsahu kofeínu, ktorý zvyšuje produkciu adrenalínu a tiež podporuje uvoľňovanie mastných kyselín z tukových zásob. Podobne môže káva zlepšovať náladu (môže znížiť riziko rozvinutia depresie), či pamäť a zabudnúť nesmieme ani na bdelosť, ktorej zvýšenie je typickým príkladom účinkov kávy a kofeínu.

Bohatý zdroj antioxidantov

Káva je tiež považovaná za jeden z najväčších zdrojov antioxidantov. Okrem spomínaných zdravotných benefitov má tendenciu chrániť pečeň, čo vo vyššom veku, keď sa už na mnohých vašich orgánoch bude prejavovať ich „opotrebovanie“, rozhodne oceníte.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Novak / Stock.adobe.com