BOZP netreba brať na ľahkú váhu ani zo strany zamestnávateľa

Bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (BOZP) mnohí zamestnanci vnímajú len ako opakujúce sa školenia, na ktorých vždy počúvajú to isté. A zamestnávatelia sa o BOZP niekedy zaujímajú len preto, aby sa vyhli sankciám zo strany úradov.

Vysoké pokuty za neplnenie si povinností

Áno, ak zamestnávateľ pochybí v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, sankcie sú vysoké. Výška pokuty môže dosiahnuť až 100 000 €. A v prípade, že je zanedbaním povinností v tejto oblasti spôsobený ťažký úraz, či dokonca smrť, je minimálna sadzba 33 000 €.

Na obranu niektorých zamestnávateľov však treba povedať, že orientácia v legislatíve zameranej na túto oblasť môže byť niekedy veľmi zložitá a tak sa občas pochybenia stávajú naozaj len z nevedomosti. Jedným dychom však treba dodať, že nevedomosť neospravedlňuje.

Aj keby dáme na chvíľu bokom to najdôležitejšie, čiže ochranu zdravia zamestnancov, dodržiavanie povinností v rámci BOZP je stále veľmi potrebné. Či už pre chod firmy, zachovanie vysokej efektivity práce, alebo pre ochranu firemného majetku.

Prenechajte BOZP profesionálom

Ak máte vlastnú firmu a zároveň úprimnú snahu o dodržiavanie povinností týkajúcich sa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, mali by ste sa obrátiť na spoločnosť, ktorá poskytuje komplexné služby ohľadom BOZP. Prečo?

Už sme spomínali vysoké pokuty, ktoré zamestnávateľom hrozia za pochybenia v oblasti BOZP a to aj z nevedeomosti. Sledovať legislatívne zmeny a ich dodržiavanie vo vašej firme, to však nemusíte robiť vy. Prenechajte ich na spoľahlivého technika BOZP. Nielenže vás bude upozorňovať na vzniknuté nedostatky, ale zároveň sa postará aj o školenia BOZP pre zamestnancov a vypracovanie potrebnej dokumentácie.

 

Zdroj obrázka:

Autor: Hedgehog / Stock.adobe.com